PET NAVIKA LJUDI KOJI UVIJEK IMAJU VREMENA ZA SEBE

cup-1891446__340

Iako je teško odvojiti vrijeme za sebe, navike poput sklapanja “dogovora” za vrijeme provedeno sa sobom i ranog ustajanja mogu vam pomoći da se osjećate sretnije i da se odmorite!

U ovom stresnom i užurbanom modernom načinu života, za zdravu psihu vrlo je važno odvojiti vrijeme posvećeno sebi. Iako se to čini nemoguće, neke navike mogu vam najzad donijeti to – toliko željeno – vrijeme za sebe.

Ovih 5 navika njeguju one osobe koje uvijek imaju vremena za sebe…

1. Bude se ranije.

Koliko god se to činilo teško s obzirom na to da se i ovako moramo buditi prerano – probuditi se pola sata do sat vremena prije ukućana i prije obaveza, omogućit će vam da to vrijeme iskoristite samo za sebe. Čak i ako samo sjedite i pijete kavu, ne razmišljajući ni o čemu ili razmišljajući o danu koji je pred vama, ovo je odličan način da ispraznite mozak, uživate u trenucima tišine i u miru isplanirate dan.

2. Postavljaju granice na poslu.

Osobe koje stižu sve da obave zatvaraju vrata od kancelarije ili stavljaju slušalice ako rade u kancelariji s puno ljudi… Tako se na poslu mogu potpuno posvetiti svojim radnim zadacima i obavljanju obaveza. Mada je danas moderno govoriti o “multitaskingu”, on zapravo ne funkcionira onako kako bismo mi željeli. Ako obavljamo više stvari odjednom, to zapravo znači da će sve biti obavljeno površno, a potrošit ćemo više vremena nego da smo ih obavljali jednu po jednu.

3. Koriste pauzu za ručak – izvan zgrade.

Iako mislimo da nas ručak pred računarom ili negdje uz posao čini produktivnijim, zapravo je suprotno. Ovo je zapravo idealna prilika da odvojite vrijeme za sebe i da se odmorite. To je izuzetno važno i zbog toga što ćete se tada potpuno usredsrediti na ono što jedete – pojest ćete manje, zdravije i duže ćete biti siti.

4. Isključe se i imaju hobije

Bez obzira na to možete li izdvojiti samo 15 minuta do pola sata za svoje interese, to je vrijeme važno jer se tada potpuno isključite i posvetite onome što vas raduje. Isključiti se možete i vježbanjem, crtanjem, čitanjem… samo nemojte iskoristiti to vrijeme pregledavajući postove na nekoj od društvenih mreža na mobilnom telefonu, jer se tako nećete odmoriti.

5. Prave dogovore – sami sa sobom.

Dogovoriti se nešto sam sa sobom je jednako teško, koliko je lagano. Dok ćete lako isplanirati u koje vrijeme želite vrijeme za sebe, jednako tako teško ćete ga izdvojiti da se potpuno posvetite sebi. Planirajte prvo po malo, 15-minutna šetnja ili 10 minuta tijekom kojih ćete meditirati, maknuti se od ekrana i uživati u zelenilu parka. Dogovorite se i da planove koje ste napravili sami sa sobom ne smijete prekršiti!

 

Izvor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s