Energetska detoksikacija: Kako se očistiti od teških misli i emocija

Placeholder Image

Pretpostavimo da je svatko od vas barem jednom u životu ušao u proces detoksikacije tijela, što je ne samo preporučljivo za ljudski organizam već i nužno s obzirom na današnji ritam života. Međutim, ono što zovemo detoksikacija ne odnosi se samo na fizičko tijelo. Za tijelo i um jednako je važna i detoksikacija naših misli, vezanosti, detoksikacija srca, odnosno svih pohranjenih starih emocija, koja obuhvaća zaista važno unutarnje čišćenje…

Kako se misli i osjećaji talože u tijelu

Stanice tijela ne samo da spremaju hranu, nego i sve informacije naših misli i emocija na razini staničnog sjećanja. Zamislimo to ovako, unutar našeg tijela energija teče kružno između dva pola (pozitivnog i negativnog) i povezuje sve organe. Stanje uma utječe na protok energije. Ako su nam misli negativne, a samim time i emocije, one će se u skladu s vibracijom koju nose akumulirati u određenim dijelovima tijela tj. organima. Tako se, primjerice, ljutnja i bijes najvećim dijelom pohranjuju unutar jetara, a tuga u područjima srca, pluća pa čak i debelog crijeva.

Takvo pohranjivanje emocija niskih vibracija dovodi do presjeka protoka energije i stvara psihičku i emocionalnu neravnotežu u kojoj naposljetku tijelo ulazi u bolest. Često se pitamo zašto unatoč trudu i želji da promijenimo kvalitetu života, promjena zna biti bolna a često i dugotrajna. Odgovor leži u programima i uvjerenjima spremljenim u podsvijest, u mislima i emocijama koje svakodnevno iznova proživljavamo.

Svjesno oslobađanje emocija niskih vibracija

Međutim, kao i sve, i emocije se razlikuju po vibraciji. Emocije visoke vibracije poput radosti, zadovoljstva, ljubavi, djeluju vrlo blago i iscjeljujuće, osnažuju naše energetsko polje. No, tu su i one manje ugodne, koje vibriraju na nižim frekvencijama kao što su sram, krivnja, tuga… koje djeluju agresivno na fizičko i na sva naša suptilna tijela.

Svjesno oslobađanje akumulirane negativne energije i emocija niskih vibracija u tijelu nazivamo energetska detoksikacija. To je veoma blag meditativni proces koji donosi fizičko, psihološko i emocionalno iscjeljenje. Kroz njega učimo biti svjesni svoga tijela, svojih emocija, svojih misli i naposljetku, možda i najvažnije, svoga disanja.

Tko napola diše, napola živi

Kako to u praksi izgleda? U trenucima kada postajemo svjesni svojih emocija, započinjemo proces otpuštanja, kroz taj proces oslobađamo se i otpora koji drži te emocije, zato se često kaže kako smo samim osvještavanjem učinili već pola posla. Otpuštanjem otpora usklađujemo se s onim što uistinu želimo.

Tako, primjerice, otpuštajući sram, postajemo sigurniji u sebe i samopouzdanje nam raste. Oslobađajući se boli i tuge, otvaramo prostor za sreću i radost. Energetska detoksikacija ne samo da nas uči uskladiti se sa svojim emocijama i mislima, već kroz nju učimo postati svjesni i svog disanja. Ima jedna izreka koja kaže: “Tko napola diše, napola živi”. Jedan od preduvjeta našeg fizičkog, emocionalnog i mentalnog zdravlja je pravilno disanje.

Svjesno disanje – vježba koja nas puni životnom energijom

Cilj svjesnog disanja je unijeti što više kozmičke snage života koju još nazivamo prana. Prana je životna stvaralačka energija koja ispunjava svemir, a najbliža nam je ona koja djeluje u našoj psihi i tijelu. Ona je pokretač naših misli, daje nam fizičku snagu, a pravilnim disanjem akumuliramo je u živčanom sustavu i mozgu, što nam pomaže ostvariti čudesne ciljeve.

Pravilno disanje sastoji se od tri ritmična pokreta koji se nježno prelijevaju jedan u drugi. Izvodi se tako da pri udisaju izvlačimo trbuh puneći ga zrakom, zatim ulazimo u drugu fazu disanja širenjem donjih rebara i srednjeg dijela prsnog koša. Treća faza se sastoji od gornjeg dijela pluća i širenja prsnog koša, uključujući ramena, i pritom uvlačimo trbuh. Izdišemo istim redoslijedom kojim smo udisali, trbuh, srednji dio prsnog koša te pluća i ramena.

Nježna masaža unutarnjih organa

Osim svog iznimnog energetskog djelovanja, pravilno disanje ima veliki učinak i na tjelesno zdravlje. Dijafragma koja se prirodno pokreće radi blagi pritisak na jetra, trbuh i njegove organe. Takvi ritmički pokreti pretvaraju se u nježnu masažu unutarnjih organa. Napetost u grlu i vratu kao i u dijafragmi mogu ozbiljno ometati disanje. U trenucima straha, dijafragma reagira grčenjem, a učestalo grčenje dobar je preduvjet za anksioznost i depresiju.

U procesu energetske detoksikacije, disanje zauzima vrlo važno mjesto, ono nas ujedno dovodi u potpuno stanje relaksacije. Nakupljeni emocionalni, mentalni i fizički stres stvara osjećaj nelagode, nemira te napetosti i grča u tijelu i mišićima, pa tako i osobe često imaju jake bolove u ramenima, vratu i rukama.

sensaklub.hr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s