Snažna energija namjere

lotus-1205631__340

Pomanjkanje pažnje prema sebi najveća je „bolest sadašnjeg vremena“. Jer vaša pažnja je usmjerena na sve stvari oko vas, a njih ima puno te u vama bude bujicu emocija. Na taj način vi niste u mogućnosti osjetiti sebe, ovaj trenutak, niste u mogućnosti osjetiti ono najvažnije za vas – vas same.
Sve što sretnete, sve što čujete, okusite, opipate, osjetite nosi sa sobom neku svoju priču, neke otiske drugih ljudi, emocije nekih prošlih vremena. U dodiru sa tim predmetom ili osobom vi upijate sve to u sebe i na neki način hranite svoju pažnju sa tim. Kada sretnete nešto drugo vi upijate nove stvari i tada se vaša pažnja raspodjeljuje u dva smjera.

I sada zamislite koliko samo u jedan dan vi toga upijete, na koliko se raznih načina usmjerava vaš fokus. Samim tim ubrzavate svoje titranje i onemogućavate svom biču da se smiri i upije ono jedino što mu je važno, sadašnji trenutak i osjećaj za njega, sebe u njemu.
Puno velikih mislioca vašeg vremena i prošlih trenutaka govorilo vam je te riječi. I nakon početnog oduševljenja sa novim spoznajama rijetko tko među vama usvoji to novo gradivo. Jer kaže ne zna kako, ne može, ne uspijeva mu i onda odustane. Jer tako je lakše. Samosažalijevanje je emocija na kojoj ne treba puno raditi da bi se pojavila, ona je uvijek tu, htjeli vi nju ili ne. Bitno je samo podesiti svoju unutrašnjost na njen program i od silnog samosažalijevanja nećete ništa drugo niti vidjeti niti čuti.
I onda slijedi onaj drugi dio predstave, a to je traženje žaljenja od ostalih. Traženje potvrde za ono što vi osjećate iznutra. Igranje uloga koje vam omogućuju da potonete u još veći mrak.

Ali mi vam kažemo – Probudite se!
Pogledajte oko sebe i osjetite.
Udahnite i izdahnite.
Sebe, svoj život.
Lakše je nego što se čini. Potrebna je samo namjera.

Namjera je vrlo snažna energija. Samo sa njom vi ste obavili već pola posla. Ona vam omogućuje da jasno učvrstite svoj cilj i da na njemu ustrajete. Pa čak i kada vam se čini da stvari nisu onakve kakve bi trebale biti.
Na ovom nivou teško je sagledati sve iz neke više perspektive. Potrebno je imati namjeru opuštanja, prepuštanja i omogućavanja svom biču da se stopi sa sobom, sa svojom dušom, sa svojim energijama. Da osjeti svijet oko sebe i da prihvati. To je jednako važno koliko je i nemoguće izbjeći.
Jer ako padnete u vodu i počnete se utapati ne možete reći „ e, ja to neću, to je preteško za mene i ne želim“, vi jedino što možete je početi plivati.
Ili se pustiti. Ali rijetko tko bi to mogao. Jer onaj „životni refleks“ koji vas spašava iz svih situacija omogućava vam preživljavanje. Taj isti refleks vam omogućuje i da hodate kroz ovaj život, koliko god vam bilo „teško“.
Jer što znači teškoća, a što lakoća života? Kako bi to mogli izmjeriti?
Po životnom blagostanju ili po unutarnjem blagostanju?
Kako bi izmjerili i usporedili teškoću i lakoću jednog bogatog poslovnog čovjeka prepunog stresa i briga i jednog prosjaka koji trenutno ima jedinu namjeru nešto pojesti.
Ako bi gledali samo površno, iz ove vaše materijalne perspektive rekli bi da taj bogati čovjek barem ne treba brinuti što će i da li će pojesti. Ali ako bi gledali iz više perspektive rekli bi da prosjak nema teret, da je prazan i prepušten trenutku, usmjeren samo na ono što mu je u ovom trenutku važno – hrana. U sadašnjem trenutku. Ta njegova lakoća brže će ga dovesti do te hrane nego što će težina bogatašu omogućiti riješiti njegove trenutne „probleme“.
I to sada ne znači da mi vama govorimo kako bi svi trebali u prosjake. Niti su svi prosjaci isti kao niti svi bogati ljudi. Samo vam ukazujemo da se stvari mogu gledati na više načina, samo ako si to dopustite.
Je ono što si vi zapravo trebate dopustiti je sloboda postojanja u nevezanom i oslobođenom obliku.

Jedna lagana vježba koja može ojačati vašu namjeru da se pokrenete i složite sebe u svoj najbolji mogući oblik:

Smjestite se udobno u neki položaj, utoplite se i isključite sve što bi vam moglo omesti pažnju, ovo je vaš trenutak i potrebno je da se prema njemu i sebi odnosite sa punim poštovanjem (tek tada vas i drugi te život sam može poštovati, jer prepoznaje energiju poštovanja u vama). Nemojte križati ruke i noge, stoga sjednite u položaj gdje su vam ruke i noge slobodno ispružene.

Sada postanite svjesni svoje “aure”, to je simbolično rečeno kao neko energetsko jaje u kojem sjedi vaše fizičko tijelo. Vizualizirajte ju plave boje izvana, a ispunite bijelom bojom iznutra. Budite usredotočeni na nju sve dok vam se puls ne smiri, disanje primiri i dok ne osjetite prve trenutke prepuštanja trenutku.
Zatim se usredotočite na svoj centar, bitno je da pronađete točku koju vi trenutno možete osjetiti kao svoj centar. Zamislite da je vaš centar zlatna kugla i nekoliko trenutaka samo dišite u svoj centar. To bi značilo da dišete smireno sa fokusom na tu kuglu. Vrijeme u ovoj vježbi kao niti u jednoj drugoj nije bitno stoga vi dišite na taj način sve dok niste postigli još dublju razinu opuštanja.
Nakon toga stavite u kuglu svoju namjeru prepoznavanja sebe, pokretanja sebe kroz vlastiti život, razrješavanje svih situacija koje vas trenutno okružuju – samo zamislite da se sve to nalazi u vašoj kugli, zamislite da je snaga koja vam je potrebna za sve to već potpuno ispunila vašu kuglu. Tada par trenutaka ponovo dišite sa pažnjom usmjerenom na kuglu, jednostavno dopustite da se ta snaga još više pojača i ispuni kuglu, da kugla počne sjajiti svojim zlatnim sjajem sve više i više.
Zatim dopustite kugli da se proširi i da postane sve veća i veća, sve dok ne preraste vaše fizičko tijelo, nakon toga se jednostavno utopite u njoj, postanite dio te energije, pustite da ta energija postane dio vas, postanite jedno sa tom kuglom, dopustite svojoj snazi da ispuni svaki dio vašeg bića. Dok se ta energija spaja sa vama i vi sa njom, dok postajete jedno, dok rastete u jedno snažno biće bez straha pustite da vas vaš udisaj i izdisaj vodi još većem smirenju. Samo smireno dišite i stopite se sa tom energijom.
Nakon toga ostanite u tome koliko god želite, koliko god se osjećate iznutra ugodno. Na kraju otvorite oči, protegnite se i zahvalite sami sebi, što ste si dopustili proživjeti taj dragocjeni trenutak.
Vježbu možete ponavljati koliko god puta želite.

-Maja Šamarinac

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s