Osho o Bogu

osho

Voljeni Učitelju,
Kad sam došao ovamo, osetio sam da je Bog vrlo blizu – još koji trenutak i biću s njim – ali kako vreme prolazi to se čini nemogućim. On nije tu; teško je videti ga.
Zašto je to tako? Molim te, reci nešto o tome.

Vedant Bharti, ti mora da nosiš određenu sliku Boga u svom umu; zato propuštaš. I ukoliko ne odbaciš tu sliku, propuštaćeš. Bog nema obavezu da ostvaruje tvoju ideju o njemu. Ti mora da nosiš određenu ideju da „Bog izgleda ovako, ponaša se ovako…“ Zato to postaje nemoguće: ti to činiš nemogućim.
Boga mogu spoznati samo oni koji su sposobni da odbace sve ideje o Bogu. Bilo koja ideja koju si nakupio u sebi u svom neznanju je prepreka. Odbaci sve ideje o Bogu i bićeš iznenađen, bićeš šokiran, nećeš moći da veruješ svojim očima, jer samo Bog jeste. Onda uopšte nećeš pitati: „Gde je Bog?“ Pitaćeš: „Postoji li neko mesto gde Bog nije?“
Onda ćeš u samoj običnosti stvari videti nešto izvanredno neobično. Onda se obični kamenčići transformišu u dijamante. Onda obična čovečnost više nije obična – onda ima nešto što svetli u srcu svakoga. Onda se čovek približi božanskom, a božansko se približi čoveku; ljudsko i božansko iščeznu jedno u drugome; svet i Bog iščeznu jedan u drugome. Onda ne tragaš za Bogom koji je odvojen i visoko i daleko, koji živi na sedmom nebu; onda on živi u tvom susedstvu, kao tvoj sused. Onda je on ljudsko biće, on je životinja, on je biljka, on je mineral.. On je sve.
I kad možeš da vidiš da je on oko tebe, ne kao osoba, nego kao prisutnost, samo onda tvoje istraživanje dolazi do ispunjenja. Bog se ne krije od tebe, već ti držiš svoje oči zatvorene, zbog toliko mnogo predrasuda. Neko ima hinduističku ideju o Bogu, a neko ima hrišćansku ideju o Bogu, a neko drugi muslimansku ideju o Bogu. Sad, Bog nije ni musliman, ni hrišćanin, ni hindus, zato svi ti ljudi koji nose te ideje sigurno nastavljaju da se spotiču u sve većem mraku. Od mraka do mraka će biti njihovo putovanje, od smrti do smrti će se oni kretati. Oni nikad neće spoznati svetlo.
.
Hindus ne može spoznati Boga, musliman ne može spoznati Boga. Prvo moraš potpuno pročistiti um od svakog hinduizma, svakog islama, svakog budizma. Kad si potpuno bez misli, samo budan, svestan, pažljiv, tada Bog eksplodira. I on eksplodira na sve strane.
Vedant Bharti, ti kažeš: „Kad sam došao ovamo, osetio sam da je Bog vrlo blizu.“ To je bilo tvoje zamišljanje.
„… Još koji trenutak, i biću snjim.“ To je bila tvoja želja. „Ali kako vreme prolazi, to se čini nemogućim.“ – jer zamišljanje nikad ne može postati stvarno. Nijedan tvoj san ne može biti ispunjen. Stvarnost mora biti otkrivena, ne zamišljena.
Sad kažeš: „On nije tu; teško je videti ga.“ Samo je on tu.

Teško je videti ga zato što su tvoje oči preopterećene tvojim sopstvenim predrasudama, konceptima, sistemima mišljenja. Budi malo nalik na dete, budi malo više nevin. Bog dolazi samo kad je srce nevino. Bog dolazi samo kad si prazan, bez ikakvih ideja. On je uvek spreman da dođe, on stoji na vratima, ali ti ne možeš da čuješ, jer tvoj um je tako pun meteža, pun misli, milioni misli prave buku unutra. Tvoj um je tako bučan da ne možeš da čuješ tiho kucanje na vratima.

Budi tih. Budi nevin.

Bog jeste. Samo Bog jeste.

Osho – Dhammapada, The Way of The Buddha, vol 1 chap 4, q last

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s